Македонија е насочена кон членството во ЕУ, а веќе е членка на СТО, тоа значи по дефиниција покачување на стандардите и строгоста на ЕУ во однос на производството на безбедна храна. Почнувајќи од 1995 година ЕУ преку Директивата 93/43 бара од производителите на храна имплементиран систем на безбедна храна, односно ХАСАП.
ХАСАП системот значи задолжителна демонстрација на критичните контролни точки и нивна мерливост, со идентификација на овие точки сите ризици при производството на храна може да се превенираат, елиминираат или да се намалат до прифатливо ниво пред да се појават, овој систем дава доволно слобода на секоја фирма да го дизајнира и имплементира според своите капацитети и начин на производство, што значи дека е ефикасен во намалувањето на трошоците на производството. ХАСАП претставува економски ефикасен и функционален пристап во однос на производството на безбедна храна.
Во Македонија има околу 30 илјади компании од прехрамбената индустрија кои подлежат на законската регулатива за задолжително имплементирање на ХАСАП од 2003 година.
Во земјава сe уште не функционира македонска фирма за сертифицирање, што е дополнителен проблем за заинтересираните фирми. За фирмите постоењето на македонска сертификациска куќа би било голема добивка, бидејќи нивните трошоци за сертифицирање на производот или квалитетот, би се намалиле за околу 30%. Од друга страна пак десетина фирми нудат консултантски услуги и совети за имплементирање на ХАСАП, а на своите клиенти им нудат и совети при изборот на сертификациската фирма.
- ХАСАП. Одложено за две години применувањето на системот ХАСАП во индустријата и трговијата со храна и угостителството, повеќето производители и угостителски објекти не се подготвени за строгите норми за безбедност на храната. А тие што на време се подготвиле да го применуваат ХАСАП? Државата ги поеба, ги казни што го почитуваат законот. Државата не само што не казнува нелојална конкуренција, туку таа ја поттикнува.
- Пекарницата на „Жито Вардар“ доби ХАСАП (2008.12.12 - Дневник)
Нема коментари:
Објави коментар